Friday, February 17, 2017

Travel : Bangkok , Thailand . Safari Park , Safari World (part 2)


 Kali ni nak ke Safari World. Safari World ni dekat luar Bangkok. Sebab kitorang ramai dalam 8 orang. So memang memilih pengangkutan yang boleh sumbatkan semua orang dalam satu kenderaan. Senang nak gerak sekali tak ada yang terpisah. Nak ke Safari World ni kitorang guna apps Grab Car je. Memang pilih MPV lah sebab muat sumbat semua orang. Dia caj 1000 baht/ RM100 untuk ke Safari World. So ok lah.

Perjalanan nak ke Safari World ni ada lah dalam 1 jam dari tempat menginap kitorang yang aku cerita dekat ENTRI INI



Safari World ni ada 2 bahagian.
Ada Safari Park dan Marine Park.


Nak masuk Safari Park 1000baht/RM100.
Nak masuk Marine Park je 1200baht/RM120.
Kalau nak masuk dua-dua tempat (Safari Park + Marine Park) harga tiket 1400baht/RM140 sorang.



Mula-mula nak ke Safari Park je.
Tapi kalau ambil package (Safari Park + Marine Park) ni macam lagi berbaloi. 
So kitorang ambil lah package boleh masuk dua-dua tempat ni.
So bayar ler 1400baht/RM140 sorang.


Popcorn, buah, air semua ada jual.

Jajan and jagung tu halal. Dah ada cop halal siap.

Seketul Han tak sabar nak masuk Safari World.



Sebenarnya nak masuk Safari Park ni kena ikut tour naik bas. Kalau tak nak naik bas, boleh naik jeep. Tapi driver Grab Car kitorang tu murah hati pulak, dia kata dia nak bawak masuk dalam Safari Park tu guna MPV dia je so that tak payah lah kitorang bersesak naik bas. So cantekk ah tu. Naik je ler MPV dia ni masuk safari.

Cantik jugak Safari Park dekat sini. Struktur atap tu memang melengkapkan Safari ni, nampak cantik pulak. 


Safari Park ni besar jugak dan ada banyak bahagian. Nak masuk dalam Safari Park ni memang kena naik kenderaan sebab haiwan-haiwan dekat kawasan ni memang di biar bebas je.Tak ada sangkar, memang open. Menarik lah jugak. 







Duduk dalam MPV je tengok haiwan lalu lalang kiri kanan.



Burung- burungan  πŸ˜


Segala mak nenek burung.


Panjang mulut kau nok!

Mulut camni boleh buat sangkut teko ni.

Lepak atas atap jap sementara tunggu laki balik.

Han suka ler tengok semua haiwan dalam ni.


A post shared by Cik Epal 🍎 (@cikepal06) on


Boleh tengok ke video ni eh? Video dari instagram aku @cikepal06 . Tapi tak tahu nampak ke tidek video nya.

Suka Han tunjuk-tunjuk haiwan dekat sini.Kalau haiwan yang tak bahaya boleh je bukak tingkap. Tapi kalau lalu tempat haiwan-haiwan buas, memang kena tutup tingkap. Kang berjuntai tangan macam tu tepi tingkap mahu nya kena baham dek ghimau.




Si rusa.

Antelope bergaduh.  
Ada lah terdengar sikit-sikit kenapa depa ni berhentam.

" Hey anak raja. Berani kau mengorat Neesofa aku?" Kata Patah Amino.
"Bila pulak Neesofa tu awek ko? Bukan korang teman tapi mesra je kewww?"
"hey hey nak kena kau ni."
*terus berlaga tenduk*

Sementara Neesofa dekat belakang.
"Omg.omg.omg please jangan gaduh sebab I. Omg omg"

Ishh malas pulak aku nak layan drama dorang ni. Lantok lah sana. Janji korang bahagia sudah.



Mentang-mentang tanduk kau cantik ada kriuk-kriuk. Kemain sombong meninggi diri engko berjalan ye. Eksyen dia ni.

Bermacam spesis ada. Yang tanduk kriuk-kriuk, tanduk panjang terjungkit, badan bintik-bintik. Yang kepala togel tak ada tanduk lansung pon hado.

Kerlasss tanduk kau jah. Patah kan sikit boleh buat keris ni.


 Patut lah kalau menyampah dengan orang gemok yang perangai tak semenggah, orang akan cakap.
 "Eee dah lah mulut macam puaka, badan pon macam badak".

Memang besar betul badak.



Harimau dekat sebelah je uolsss.


Nak pi mana teww Sameon?


Elok je dok dendiam mereka di situ.
 Kalau mereka bangun mengaum pergi dekat tingkap MPV ni, mahu semua terkejut bertempiaran lari setempat dalam MPV. Ahak! πŸ˜†


Yang husband aku ni pantang ada connection, asyik LIVE je ler kerja dia. Excited jumpa kawan-kawan dalam ni agak nya. Haha.


Lalu kawasan bear hitam pulak.


Pemalas ye engko bear. Kerja duduk je. Tak pon tidur. Bawak-bawak lah exercise sikit. Tak berdaya saing betul bear dalam ni.




Burung merak.

Mula-mula dia tunjuk kepak nya yang sungguh cantik tu. Kitorang lalu je dia kuncup balik.

Kedekut betul tunjuk kepak. Mentang-mentang kepak cun.

Kerbau pon hado.

Ni tah mana ler pegi tanduk dia lagi sebelah? Gaduh lettew sampai tercabut tanduk. Ke gaduh rebut Neesofa omg omg jugak ni? Muahaha.


Segala jenis haiwan ada dekat sini dan diorang hidup dalam kelompok kumpulan masing-masing.Ni yang sempat aku snap je lah. Driver ni pon bawak slow je sebab nak bagi kita menikmati macam-macam spesis haiwan dan burung dalam Safari ni. Pusing dalam Safari Park ni ada lah dalam 40 minit. 

Satu pengalaman baru lah untuk aku masuk Safari ni. Selalu masuk zoo je.Ni first time masuk Safari.  Memang tengok haiwan live betul-betul dekat sebelah je.  Bebas open tak ada sangkar. Tapi yang tak best nya sebab tak boleh turun tangkap gambar dengan haiwan ni semua. Dekat bahagian haiwan jinak dan tak buas pon tak boleh turun tangkap gambar.So tengok dari dalam MPV je lah. 


Korang pernah masuk Safari?

Next entry cerita pasal Marine Park , Bangkok pulak.

Bersambung....

28 comments:

  1. best nya jalan jalan...btw..dah klik nuffnang..

    ReplyDelete
  2. seronoknya dapat tengok haiwan dekat macam tu !!! selalu pegi zoo pun excited.kalau pegi sini mau terloncat loncat

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow terloncat loncat tak tahan tu haha πŸ˜„

      Delete
  3. Bawa budak-budak datang sini kemain seronok le diorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapat pulak budak-budak yang suka tengok haiwan, memang seronok ler diorang datang sini πŸ˜„

      Delete
  4. pernah pergi kt melaka jer a famosa ..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melaka ada Safari eh? Tak pernah pergi lagi πŸ˜„

      Delete
  5. selama ni pegi zoo je huhu teringin nk pegi safari pulak lepas ni,

    http://messarah.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zoo haiwan dia dalam sangkar. Kalau safari ni semua haiwan dia kasi bebas

      Delete
  6. petang ni asik baca kisah orang p holiday je...huhuhu....nak jugekss....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ni banyak lagi cerita entry holiday yang tertunggak ni πŸ˜„

      Delete
  7. bila kita ingat cik epal kan...mesti otomatik ingat kek batik...itulah resepi yang paling sedap anak2 suka makan... :D tq cik epal

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kek batik pon masuk. Hehe. Sama-sama πŸ˜„

      Delete
  8. WAHHH!! best nya! nak pergi safari tp mel takut nnt binatang-binatang semua dtg dekat ngan kereta. lol! :'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau datang dekat kereta, u tutup lah tingkap! Haha. How are you Mel? πŸ˜„

      Delete
  9. Huaaaaa tak pernah pergi safari! untung han kecik2 dah dapat jalan dekat safari. mesti excited budak2 kan. Bagus juga bawa pergi safari untuk bagi budak2 kenal haiwan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat bird, cat, dog tu dia kenal dah. Pergi sini lagi banyak lah boleh kenal πŸ˜„

      Delete
  10. owh tak tau kat bangkok pun ada safari. pernah pergi yang kat bogor puncak indonesia shj

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang Bogor tak sampai lagi. Nak try jugak pergi sana. Best ke? πŸ˜„

      Delete
  11. best ek kat safari park..rasanya tak ramai kut org kita yg ke sini sbb tak banyak review...ke i yg kurang membaca...hiks...ok..tak sabo tunggu review marine park pulak...jgn tawon depan cik epal review, udah...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak banyak review ke? Entah lah. Tak check pulak.Haha. Dah sambung dah Marine Park tu haaa πŸ˜„

      Delete
  12. kelaka semua caption haha.
    dah lama x jenguk blog cik epal
    seketul han pun dah besau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi tak ada lah besar sangat Han. Baru setahun lebih je 😁

      Delete
  13. nak tanya amik gmbar ni guna camera or just phone ?

    ReplyDelete
  14. nak tanya amik gmbar guna camera or just phone ?

    ReplyDelete
  15. Gambang waterpark ade safari cmni...tp x sebanyak ni kot binatang dia. Syok jugak..

    ReplyDelete
  16. kemahin suka si han kan..dapat tengok binatang secara live..

    ReplyDelete